Piata utilajelor agricole si agricultura in Romania – incotro?

Piata utilajelor agricole si agricultura in Romania – incotro?

Piata utilajelor agricole si agricultura sunt influentate direct de 2 factori majori: conditiile meteorologice si politice. Influenta factorului politic in vanzarea utilajelor agricole este legata in principal de programele de sustinere a agriculturii si de subventiile acordate fermierilor. In plus, schimbarile legislative dese nu fac decat sa creeze confuzie in toate sectoarele economiei, inclusiv in agricultura si pe piata agricola.

Este agricultura romaneasca performanta in comparatie cu cea din celelalte state europene? Sunt fermierii romani sustinuti si incurajati sa isi creasca productivitatea si, implicit, veniturile? Sunt sprijiniti suficient agricultorii romani sa investeasca in masini si utilaje agricole care sa le eficientizeze si sa le usureze munca?

Ce aflam din Planul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014-2020 aflat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)? Aflam ca „dotarea tehnica cu masini agricole are influenta directa asupra performantelor pe piata a producatorilor” si ca „73% din parcul de tractoare si combine de recoltat din agricultura Romaniei au durata de viata depasita”.

Daca este sa comparam nivelul de dotare tehnica cu cel al statelor membre europene situatia nu este imbucuratoare. Ar trebui sa avem cel putin 600 000 de tractoare agricole ca sa atingem media europeana. Situatia parcului de tractoare si masini agricole se afla pe site-ul MADR si o puteti afla de aici.

Conform ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica aveam 199 284 de tractoare in 2015. Asta presupune ca, in Romania, 1 tractor lucreaza cam 41 ha, in timp ce in Uniunea Europeana media este de 1 tractor la fiecare 13 ha lucrate. Din totalul de tractoare foarte putine sunt in media orelor de functionare, care este de 4948 de ore.

In Romania un tractor este utilizat peste 10000 de ore, comparativ cu Germania, de exemplu, unde tractoarele care depasesc 3000-4000 de ore sunt schimbate. Acestea ajung pe piata romaneasca de tractoare second-hand, astfel incat fermierii romani ajung sa foloseasca tractoarele pe care fermierii europeni le considera uzate. Si asta influenteaza performanta in agricultura. Cifrele publicate de Eurostat arata ca un fermier roman care cultiva cereale are un randament de 3479 kg/ha, comparativ cu 7977 kg/ha, cat are un fermier german.

Am scris deja aici cat de important este, atunci cand alegi sa iti dotezi ferma cu un tractor, sa iei serios in consideratie achizitionarea unuia nou.

Diferenta mare dintre piata utilajelor agricole in Romania si cea a altor state europene tine nu numai de faptul ca in Romania fermierii mici si mijlocii nu sunt sprijiniti si nu au acces la fonduri. Piata din Germania este de 4 ori mai mare decat cea romaneasca nu numai datorita accesului la fonduri dar si pentru ca au in tara productie de masini si utilaje agricole.

Acesta este motivul pentru care inceperea productiei tractorului romanesc TAGRO in Romania, la IRUM Reghin, este atat de importanta. Vanzarea celor trei modele TAGRO: de 86 CP, 95 CP si respectiv, 102 CP, va incepe din aprilie.  Sa speram ca va marca nu doar un nou inceput in productia de tractoare romanesti, dar si o „primavara” a pietei de profil din Romania!