IAR-22, primul tractor iesit din Fabrica Tractorul Brasov, pe data de 26 dec 1946

Primul tractor 100% romanesc: IAR-22

Primul tractor 100% romanesc a iesit pe poarta IAR din Brasov pe 26 decembrie 1946, exact acum 72 de ani!

Modelul a fost denumit IAR-22 si avea motor Diesel de 38 CP, cu o forta de tractiune de 1225 kgf. Greutatea acestuia era de 3,4 tone si avea roti metalice, iar rotile din spate erau dotate cu ghimpi de otel. Modelul a avut succes, producandu-se pana in 1949 primele 1000 de bucati din cele 5000 comandate initial de statul roman.

Conceptia tractorului, inspirata de modelul Hanomag R-40, ii apartine lui R.E. Mardarescu, inventator, proiectant, inginer si constructor in automobilistica si aviatie.

Tractorul IAR-22 expus la Coresi Shopping Mall, Brasov

Inceperea productiei de tractoare la IAR a marcat de fapt sfarsitul industriei aeronautice romanesti. Imediat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial,  in contul despagubirilor de razboi, autoritatile ruse au confiscat majoritatea utilajelor acesteia. Pe langa confiscarea materialului aeronautic, li s-a impus repararea autovehiculelor armatei sovietice in contul art 10 din Conventia de Armistitiu.

Abuzurile rusilor au adus IAR-ului pierderi de o jumatate miliard de lei in anul 1946. Vestita uzina IAR, producatoare de aeronave din 1925, a fost fortata astfel sa isi orienteze productia catre fabricarea de tractoare. Proaspata producatoare de tractoare, uzina „Industria Aeronautica Romana” (IAR) si-a schimbat denumirea abia in 1948 in Uzina Tractorul Brasov (UTB).

Anul asta, la 72 de ani dupa ce primul tractor 100% romanesc IAR-22 a iesit in lume, am asistat la lansarea altui tractor 100% romanesc: TAGRO.

Acesta va fi produs de fabrica IRUM din Reghin, in 3 variante: de 86, 95 si 102 CP. Incepand cu primavara anului viitor vom incepe comercializarea acestuia. Informatiile si fisele tehnice ale celor 3 modele va vor sta la dispozitie in curand pe site-ul nostru diagar.ro.

Pana atunci urmariti pentru noutati si pentru a lua usor legatura cu noi pagina noastra de Facebook: Diagar-utilaje agricole

Tags: No tags

Comments are closed.